נשימה…מה הקטע?

הבורא יצר את האדם מן האדמה
ונשף באפו רוח חיים
ובנשימה זו התעורר האדם לחיים.

האדם מתחיל את מסעו בחיים בנשימה ומסעו מסתיים בנשימה. במשך כל מסע החיים, הנשימה לא עוזבת אותנו אפילו לרגע אחד. תמיד ממשיכה לפעום, בקצב חיובי ושלילי של שאיפה ונשיפה, עד שהאדם, בנשיפתו האחרונה סוגר את החוליה באחרונה של השרשרת ומוציא את נשמתו.

אנו יכולים לשרוד במשך ימים ללא מים ושבועות ללא מזון, אך בלי אויר נשרוד רק כמה דקות של סבל ומאמץ עד שאיברנו החשובים ביותר, הלב והמוח, יפסיקו לפעול. הקשר בין הנשימה והחיים הוא ההדוק ביותר. הנשימה היא הפעולה הביולוגית החשובה ביותר של הגוף וכל שאר הפעולות כפופות לה. לנשימה תפקיד עיקרי בבריאותנו, מצב רוחנו ואפילו באורך הזמן שאנו חיים.
בפילוסופיה ההודית נאמר שלכל אדם מוקצב מספר נשימות מוגדר לגלגול זה. שבמידה וינשום מהר, יחיה פחות שנים שכן ישתמש בכל נשימותיו. והאדם הרגוע, הנושם עמוק ולאט, יאריך ימים של אושר ושלווה. על כן, האדם מן המזרח אינו מתרגש בקלות כי הוא רוצה להקדיש את חייו עלי אדמות לשם התקדמות רוחנית.
האדם המודרני במערב אינו יודע כיצד לנשום ואינו יודע כיצד להשתמש בנשימה ולעתים רבות אף סובל מבעיות נשימה. החיים בערים הגדולות, העבודה התובענית בבתי החרושת ובמשרדים גרמו לאדם לאבד את קצב ועומק הנשימה הטבעיים. חיי הנפש העצורים והמלחמות בין התאוות והפחדים חונקים את גרונו של האדם. לנשימתו כמעט ואין בכוחה לשמור על חייו. ניתן לשנות זאת בקלות לו רק בני האדם היו מבינים את האמת שרק על ידי סידור הנשימה, נוכל להשיג את הכוח המבטיח חיים ארוכים חסרי המחלות.

נשימה נכונה, בראש ובראשונה, היא דרך האף.

הכניסה למעברי האויר הוא האף. הטבע צייד את האף בכל אמצעי ההגנה הדרושים על מנת שלא יחדרו דרכו גזים רעילים, לכלוך או אויר קר. שעירות דקיקות מונעות מן האבק ועוד גורמים המזיקים לריאות לעבור. אחר זאת יש מעבר ארוך ומתפתל המכוסה עור רירי בו מתחמם האויר הקר הנכנס ובו שוקעים עוד חלקיקי אבק שהצליחו לחדור מבעד הגנת השערות. בחלקו הפנימי של האף קיימת עוד מערכת הגנה של בלוטות הנלחמות בחיידקים שחדרו, ולעזרתן בא לבסוף מנגנון ההרחה המזעיק אותנו מיד על קרבתם של חומרים וגזים המאיימים על בריאותנו.

התפקיד החשוב ביותר של מנגנון ההרחה הוא קליטת הפראנה מן האויר.

להוכחה ניתן לראות בתופעה של שאיפה עמוקה התמיד נעשית באופן אינסטקיטיבי דרך האף בגובה ההרים או בחופי הים המלאים פראנה טרייה המעניקה לנו הרגשה של רעננות ושלווה. אם נשאף שאיפה זו דרך הפה, לא נרגיש את אותה התרעננות ואף יהיה לנו קשה לנשום אותה. בנשימה דרך הפה אין את כל המנגנונים כמו באף על כן לא נקלטת הפראנה באותה הכמות וגופנו נחלש. ניתן לראות שבהצטננות איננו יכולים לנשום דרך האף על כן תמיד נוספת הרגשת חולשה כללית. בנוסף, המערכת החיסונית וכושר ההתנגדות לחיידקים יורדת ואנו חשופים יותר למחלות. תפקיד הפה הוא לסנן גורמים מזיקים לקיבה ולהגן על הושט. תפקיד סינון האויר מוטל על האף. האף מסנן את הפראנה ומעביר אותה ללב ומשם הלב מעביר אותו לכל הגוף ע"י הדם.
כל תרגילי הנשימה מבוססים על על מה שנקרא "נשימה יוגית מלאה" המורכבת משלוש צורות נשימה:
נשימת בטן, נשימה תיכונית ונשימה עילית. נשימה זו ממלאת את כל החלקים החשובים, מהבטן התחתונה ועד הריאות העליונות בפראנה.

תרגילי הנשימה היוגיים (פראנהיאמה) הם הבסיס לתרגול ההאטה יוגה ולהכוונת הפראנה לחלקי גופנו.


    שיחה מהירה

    צור קשר





        

      קידום אתרים אורגני קידום אתרים אורגני