תזונה מותאמת אישית ברפואה ההודית

כשחושבים בראיה מערבית על תזונה חושבים על האוכל  – מה הוא מכיל? איזה ויטמינים ומינרלים יש בו? כמויות של סוכר שומן ועוד

כשחושבים ברפואה ההודית על אוכל חושבים בראש ובראשונה על האדם שאוכל – איך מערכת העיכול שלו מתפקדת? מה מצב הכבד שלו? באיזה שעה הוא אוכל? מה המצב הנפשי שלו?

ובנוסף חושבים על האוכל – הטעמים שלו, מה התכונות של האוכל? מה הוא מחזק בגוף? מה הוא מחליש בגוף?

אותו אוכל לאדם אחד יכול להיות תרופה ולאדם אחר יכול להיות רעל

נסקור כעת את העקרונות הבסיסיים של הרפואה ההודית לפי הטיפוסים

ברפואה ההודית יש שלושה טיפוסים מרכזיים – נסקור אותם לפי מאפייני הגוף והתכונות:

טיפוס ואטה (אוויר וחלל)

גוף – ארוך ודק, אוכל ולא משמין, שוכח לאכול, סובל מגזים ועצירויות, עור יבש, שיער יבש, גוף לא מאוד חזק.

תכונות אופי – מאוד פעיל, חסר שקט, מאוד יצירתי, הרבה דימיון, מדבר הרבה ומהר, לא צפוי – משתנה כל הזמן. מתחבר בקלות לאנשים אך לרוב לא יוצר קשרים עמוקים.

טיפוס פיטה (אש ומים)

גוף – מבנה גוף בינוני, עור ורוד ורגיש, סמוק, נמשים ונקודות חן, עיכול חזק, עצבני כשרעב, מרגיש חום תמידי.

תכונות אופי – אינטליגנטי וחד מאוד, מתרגז במהירות, עצבני, חייב להיות בשליטה, אגואיסט, אוהב לפתור בעיות, תחרותי, פרפקציוניסט, ביקורתי.

טיפוס קאפה (אדמה ומים)

גוף – מבנה גוף גדול, נטייה להשמנה, הרבה לחות בגוף, עור שמנוני, שיער עבה, אכילה מצורך רגשי, עיניים רגועות וגדולות, שינה חזקה – מתקשה להתעורר.

תכונות אופי – יציב ורגוע, מתנהל באיטיות, יכול להיות עצלן, לא מדבר הרבה, מקשיב, סובלני, סלחן, נתינתי.

כל אדם מורכב מכל השלושה, אך שניים מהם יותר דומיננטיים.

לכל אחד מהטיפוסים מתאימה תזונה אחרת והדבר אף יותר מורכב כי צריך להתחשב באדם, במערכת העיכול ותפקודיה ובמצב של האדם כיום

מערכת העיכול ומצבה

לכל מערכת עיכול יש את הנטיות שלה ויש את המצב הנוכחי

מספר דברים משפיעים על מערכת העיכול:

  1. מצבה של אש העיכול

אש עיכול חזקה – ששורפת כל מה שנכנס

אש עיכול איטית – אש שלא תמיד מצליחה לשרוף את האוכל ומשאירה פעמים רבות מזון לא מעוכל שעוצר את המערכת

אש עיכול משתנה – אש שאינה פועלת באופן סדיר, לעיתים חזקה ולעיתים חלשה מאוד ויוצרת עצירות וגזים רבים

  1. זמנים ביום

יש זמנים מסוימים ביום שבהם העיכול חזק יותר או חלש יותר

לדוגמא בלילה העיכול שלנו חלש  כי השמש מחזקת את אש העיכול וכשהיא יורדת גם מערכת העיכול מאטה ונחלשת

כך שאם נאכל בלילה דברים כבדים לעיכול כמו בשר או מוצרי חלב נרגיש רע ללא שום קשר למערכת שלנו, כמובן שאנשים עם נטייה לעיכול חלש, ירגישו רע יותר מאחרי

  1. עונות השנה

לעונות השנה תפקיד מכריע בעיכול האוכל

במהלך החורף – מערכת העיכול מתחזקת וניתן לאכול אוכל כבד יותר (בשר) ואף תבלינים מחממים (כמו פלפל שחור) שמעלים את החום בגוף

בקיץ – אש העיכול מתחממת יתר על המידה וקשה מאוד לעכל, לא מעט אני שומעת מאנשים שבקיץ קשה להם לאכול אוכל כבד והם מעדיפים ארוחות קלות וקטנות יותר

  1. מצב נפשי

בכל מצב קיצוני של הנפש, מערכת העיכול מושפעת מאוד

מי מאיתנו לא חווה מתח שמביא לשילשולים?

דיכאון שמלווה בעצירות?

עצבנות שמביאה לכאבים בקיבה?

לנפש יש קשר ישיר לעיכול וחשוב לזכור את זה

תזונה נכונה על פי הטיפוסים –

חשוב לזכור שבכל תזונה מתחילים קודם כל ממזון שהוא בריא ולא מעובד, כלומר – ירקות, פירות, קטניות, פחמימות מלאות בצורתן הטבעית, ואגוזים בעיקר.

כל מזון קפוא, משומר, בקופסא – הוא מראש בעייתי, אם תיכנסו לסופר ותבדקו את המוצרים תגלו שרב המזון שם מעובד מאוד.

קאפה – טיפוסי קאפה צריכים לאכול אוכל מייבש, שאינו מעלה לחות. תזונה צמחונית בעיקר.

עליהם להימנע  – ממוצרי חלב, חיטה, שמרים, קמח לבן ובקר

דוגמא לטעות נפוצה בקרב אנשי קאפה:

אדם ליחתי, טיפוס קאפה (אדמה ומים), שאוכל יוגורט, גם אם מדובר ביוגורט איכותי במיוחד, היוגורט יגביר את הליחה אצל האדם ויגרום לחסימות בגוף שלו

ההנחה של אנשים שהחיידקים הטובים ביוגורט יעזרו לעיכול לא תעבוד כאן – כי עוד לפני שהחיידקים יגיעו למעי, היוגורט ייצור לחות מוגברת אצל האדם ורק יקשה על מערכת העיכול לתפקד

פיטה – טיפוסי הפיטה צריכים לאכול תזונה מקררת, מבושלת.

עליהם להימנע – מאוכל חריף, חמוצים, אלכוהול ובקר

דוגמא לטעות נפוצה בקרב אנשי פיטה:

אדם מטיפוס פיטה (אש ומים), בעל חום מוגבר בגוף שאוכל עגבניות

העגבניה היא חומצית מטבעה ולכן מאוד מחממת, היא תגביר את החום אצל האדם ועלולות להיווצר בעיות כמו צרבות, דלקות, שלשולים

הלקופן הטוב שיש בעגבניה לא יעזור כאן והבעיות שיווצרו לא יאפשרו לאדם להנות מהויטמינים ומינרלים שמכילה העגבניה

ואטה – טיפוסי ואטה צריכים לאכול אוכל שמעלה לחות בגוף, מבושל בלבד

עליהם להימנע – מאוכל יבש (קרקרים, בייגלה), ירקות חיים, משקאות קרים.

דוגמא לטעות נפוצה בקרב אנשי ואטה:

אדם מטיפוס ואטה (אוויר וחלל) שאוכל סלט בכמויות גדולות

אוכל שלא בושל הוא קשה לעיכול ואדם מסוג זה, בעל מערכת עיכול חלשה ונטייה לעצירות, ייסבול מאוד מאכילת סלט

לא יעזרו כל הויטמינים והמינרלים שבירקות אם התוצאה תהיה עצירות מתמשכת

יש לשים לב שאלה הנחיות כלליות ולכל אדם יש הנחיות מאוד ספציפיות באיורוודה שמשלבות את הטיפוס עם הבעיות השונות שלו, מערכת העיכול ואורח החיים שלו

רק עכשיו אחרי שראינו מיהו האדם שאוכל את האוכל? אפשר לחשוב על המזון עצמו ומה הוא יעשה בגוף?

אפשר לראות שההגדרה של אוכל בריא ולא בריא אינה נכונה, כיוון שהעיכול תלוי בגורמים רבים שאינם קשורים למזון עצמו ולתכולתו.

שיהיה בתאבון!

ליטל סימון –

מטפלת ברפואה הודית. התמחות בהתאמת תזונה אישית, בעיות במערכת העיכול, נשים במעגלי החיים ובניקויים.

בעלת דיפלומה באיורוודה מאוניברסיטת פונה. הרבליסטית קלינית, ראן צמחים.

מטפלת ארבע וחצי שנים בקליניקה ברמת גן.

מלמדת בברושים ובקורסי מורים ליוגה של ווינגייט ופראנה יוגה. 


    שיחה מהירה

    צור קשר





        

      קידום אתרים אורגני קידום אתרים אורגני